Mednarodne novice

Libija

Konferenca v Palermu ni prinesla napredka pri skoraj nobenem vprašanju o razmerah v Libiji in je še okrepila vtis o libijskem kaosu, kjer dogovor različnih skupin in milic, ki si delijo ozemlje nekdanje Gadafijeve države, ni mogoč. (Dnevnik, 15. november)

Begunci in migranti

Migrantski val iz Hondurasa, ki je skozi Gvatemalo pripešačil do Mehike, se razliva skozi ozemlje Chiapasa, najrevnejše regije v državi. Odklonilen odnos Mehike in srednjeameriških držav do staroselskih prebivalcev ustvarja sloj najrevnejšega prebivalstva, ki po stoletjih bojev za pravice in zemljo nima več kam, razen na romanje k sovražnemu severu. (Delo, 17. november)

Komentator Matjaž Gruden komentira, da je »gonja proti Marakeškemu sporazumu simptom dna, proti kateremu drvimo. Sodelovanje, racionalnost in človečnost so postali ovire v doseganju političnih ciljev. A da ne bi vse krivde zvračali samo na populiste, še večjo odgovornost nosijo tisti politiki, ki imajo na deklaratorni ravni polna usta demokracije in humanizma, v konkretnih situacijah pa jim zmanjka odločnosti, da bi se postavili v obrambo lastnih vrednot. Namesto da bi se brez oklevanja zoperstavili demagoškem manipuliranju in lažem, jih z izjavami o “spremenjenih okoliščinah” legitimizirajo in jim dajejo težo. Za racionalno in učinkovito migracijsko politiko so potrebni moralna integriteta, avtoriteta in pogum, da se populistom postaviš po robu. Potrebna je tudi pozitivna in proaktivna politika, ne pa mlahavo izgovarjanje, da je sporazum “sprejemljiv”, zato ker pravno ni zavezujoč.« (Večer, 20. november)

Tiskovni predstavnik Agencije Združenih narodov za begunce (UNHCR) v Atenah Boris Cheshirkov poziva grške oblasti in Evropsko unijo (EU), naj še pred zimo poskrbijo, da bodo vsi ljudje primerno nameščeni. Ob tem se zaveda, da je to iluzija. Hkrati izpostavlja, da zaradi dolgotrajnih postopkov v Grčijo še vedno pride več ljudi, kot jo zapusti. (Delo, 21. november)

Nacionalne novice

Begunci in migranti

Polona Jamnik komentira, da »Združeni narodi (ZN) želijo s to deklaracijo omejiti nezakonite prehode meja, se bojevati proti tihotapljenju migrantov in trgovini z ljudmi. V njej so potegnili jasno ločnico med migranti in begunci. Nasprotno pa SDS s predstavnikom stranke Brankom Grimsom in drugimi desnimi ”domoljubi” širi pravljice, da dokument izenačuje vse migrante med seboj, legalizira ilegalne migracije in s tem počasi odpravlja meje držav.« (Dnevnik, 16. november)

Slovenija od globalnega dogovora ZN o migracijah ne bo odstopila. Zunanji minister Miro Cerar je državljane pozval, naj ne nasedajo netenju neutemeljenega strahu s strani SDS. V SDS namreč poudarjajo, da bo sprejem dogovora v Marakešu povzročil množičen prihod migrantov, začetek zatona EU in nacionalnih držav. (Dnevnik, 16. november)