Mednarodne novice

Begunci in migranti

To, da sta Ankara in Bruselj od sklenitve protibegunskega sporazuma v neprestanih sporih, nikogar v EU ne moti pri izplačilu drugih treh milijard evrov za ustavljanje beguncev. EU očitno niti ne motijo toliko avtoritarne poteze turškega predsednika Erdogana, njegovega nedemokratičnega zatiranja politične opozicije, ignoriranja sodišč, zapiranja nasprotnikov, čistk v vojaškem vrhu, oviranja svobode tiska in zapiranja novinarjev (celo evropskih). Sicer se je ustavil proces turškega približevanja EU, kaj več pa se ni zgodilo. Tako kot nikomur ni mar, da je evropsko računsko sodišče prav minulo sredo, ko je Avramopoulos razlagal uspešnost begunskega sporazuma z Ankaro, objavilo poročilo o številnih nepravilnostih in zlorabah, ki si jih je Ankara privoščila z nekim drugim evropskim denarjem (gre za več kot devet milijard evrov evropskih spodbudi za obdobje od 2007 do 2020), namenjenim prav spodbujanju neodvisnosti pravosodja, zagotavljanju svobode tiska in učinkovitega delovanja civilne družbe. A dokler Turčija ustavlja begunce, v EU tudi to očitno nikogar ne moti. (Delo, 17. marec)

Oboroževanje

Velesili ZDA in Rusija pospešeno posodabljata jedrske arzenale, Kitajska ju dohiteva, o svetu brez jedrskega orožja pa sanjajo le še iluzionisti. Ob tem je ob novem letu generalni sekretar ZN Antonío Guterres dejal, da razglaša rdeči alarm za naš planet. Med razlogi je navedel vsesvetovno razraščanje nacionalizmov in sovraštva do tujcev, podnebne razmere in nove jedrske grožnje, ki od časov hladne vojne niso bile tako resne, kot so zdaj. (Delo, 16. marec)

Absolutizem

Uzurpacija absolutne oblasti pod krinko želje ljudstva postaja v 21. stoletju bolj aktualna kot v časih absolutističnih monarhij. Tako bo Vladimir Putin vladal Rusiji skoraj četrt stoletja, ali pa še dlje. Kitajski predsednik Xi Jinping je dobil dosmrtni mandat. Premier, predsednik in »sultan« Recep Tayyip Erdogan vodi Turčijo s trdo roko. (Večer, 17. marec)

Nacionalne novice

Odstop predsednika Vlade

Premier Miro Cerar je izvedel dobro pretehtano politično potezo in z odstopom postal osrednji akter bližnje volilne kampanje. Zanesljivo si je dvignil vrednost lastnih »delnic« in nasprotnikom iz lastne koalicije, ki kampanjo neovirano peljejo že zadnjih nekaj mesecev, občutneje zožil manevrski prostor. Z eno samo akcijo »odločnega politika« se je Miro Cerar še sam aktivno vključil v skorajda že izgubljeni volilni spopad. (Dnevnik, 16. marec)

Predsednik Slovenije Borut Pahor ne bo iskal novega mandatarja, ampak bo razpisal predčasne volitve, ki bodo predvidoma v drugi polovici maja letos, kar pomeni mesec dni pred predvidenimi rednimi parlamentarnimi volitvami. (Večer, 16. marec)