Mednarodne novice

Človekove pravice / ZDA

V skladu s politiko “ničelne tolerance” do nezakonitih priseljencev ameriške oblasti ločujejo otroke od staršev, ki so jih ujeli po nelegalnem prečkanju meje. V ZDA in po svetu je to sprožilo ogorčene proteste, a Trump ne namerava popustiti. (Dnevnik, 20. junij)

Grško-makedonski spor

Dogovor o rešitvi grško-makedonskega spora o imenu Makedonije je novica, ki jo Balkan potrebuje. Balkanci se radi prepirajo o preteklosti in sedanjosti. Politiki ne marajo kompromisov. Tudi če jih sprejmejo, mečejo drug drugemu polena pod noge. Sedaj je ključno, da dogovor podpre široka večina političnih strank in javnost obeh držav. (Delo, 14. junij)

Populizem

Doktor islamskih znanosti, hafiz in imam Islamske skupnosti v Penzbergu v Nemčiji, Benjamin Idriz komentira, da instrumentalizacija strahu, ki ga podpihujejo populistične radikalne struje, predstavlja tako za muslimane kot nemuslimane nevarnost, da bodo postali njihovi ujetniki. (Večer, 16. junij)

Begunci in migranti

Lani je bilo na globalni ravni rekordno veliko ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove. Kar 85 odstotkov vseh beguncev je v državah tako imenovanega tretjega sveta, kar 6,7 milijona pa v prav najmanj razvitih državah. Upati je, da bo EU, ki se uvršča na vrhove lestvic prosperitete, zmogle najti rešitve, ki bodo vredne njenega ugleda. (Delo, 20. junij)

Nacionalne novice

Parlamentarne volitve 2018

Predsednik SMC Miro Cerar je javno in jasno zavrnil možnost koalicijskega povezovanja s SDS Janeza Janše. Miro Cerar komentira: »Želimo sodelovati v koaliciji strank, ki bodo zagovarjale svobodomiselno in odprto družbo. Takšno koalicijo napoveduje Marjan Šarec.« (Večer, 14. junij)

Begunci in migranti

Migranti in begunci na severu Bosne in Hercegovine od začetka junija pripovedujejo, da v Sloveniji niso smeli zaprositi za azil in da so jih prek Hrvaške deportirali v Veliko Kladušo. Slovenska policija obtožbe o nasilnem zavračanju zanika. Prošenj za azil pa je junija res manj, čeprav je migrantov vedno več. (Dnevnik, 14. junij)

Populizem

V sosednjih državah Slovenije so na oblasti skrajno desne, nacionalistične in populistične vlade z izrazito protibegunsko in protimigrantsko politiko in retoriko. Slovenija se zaradi teh političnih dejstev že sooča z večjimi političnimi težavami v odnosih s sosedi kot pred časom. (Delo, 16. junij)

Slovenija in Hrvaška

V skladu s pričakovanji Evropska komisija ob izteku trimesečnega roka ni podala mnenja v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Mednarodnopravna stroka podpira napoved predsednika vlade Mira Cerarja, da Slovenija po pričakovanem molku Evropske komisije čim prej sama sproži tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava. (Večer, 19. junij)