Mednarodne novice

Množična potrošnja oblačil

Globalna populacija vsako leto nakupi okoli 80 milijard novih kosov oblačil, uporablja pa jih pol manj časa kot pred desetletji, pri tem pa kar 73 odstotkov vseh oblek pristane na smetiščih, manj kot 15 odstotkov se jih reciklira in manj kot odstotek materialov, ki jih uporablja modna industrija, prihaja iz obnovljivih virov. Alarmantni podatki, komentira Dnevnik. (Dnevnik, 15. junij)

Jedrsko orožje

Globalni arzenal jedrskega orožja se je v minulem letu skrčil, nevarnost jedrskega konflikta pa se je povečala, ugotavlja v včeraj objavljenem že 50. letnem poročilu stockholmski inštitut za mirovne raziskave. Opozarja tudi, da klasično strategijo odvračanja zamenjuje posodabljanje jedrskega orožja za taktično uporabo. (Dnevnik, 18. junij)

Trajnostni razvoj

Direktor Oddelka za biotsko raznovrstnost in ekosistemske storitve Programa ZN za okolje Maxwell Gomera komentira, da odločitve izvajalcev presoj vplivov na okolje pogosto temeljijo le na površnih ocenah vrednosti prizadetega ekosistema. Gospodarski razvoj moramo uskladiti z ohranitvijo naravnega okolja, pri tem pa moramo odločitve o infrastrukturnih vlaganjih sprejemati na podlagi rigoroznih in verodostojnih presoj vplivov na okolje. (Večer, 19. junij)

Iran

Jemen je bil le trening za veliko vojno, za vojno z Iranom, na katero se Savdska Arabija – skupaj z ZDA in Združenimi arabskimi emirati – pripravlja že več let. Za veliko in dolgo le hladno vojno za nadzor nad regijo in energetskimi potmi, ki sta jo Savdska Arabija in Iran skupaj s svojimi sunitskimi sateliti na eni strani in šiitskimi sateliti na drugi, bojevala že v Siriji, zdaj pa ta prek takih ali drugačnih napadov v Perzijskem zalivu, iranski iracionalno-totalitarni ranljivosti in kopičenju sil počasi prihaja – domov. (Delo, 19. junij)

Nacionalne novice

Begunci in migranti

Slovenska vlada je izrazila pripravljenost prevzeti več migracijskih bremen iz Italije in Malte. Iz Italije bo Slovenija sprejela pet prosilcev za mednarodno zaščito. Podobno je februarja sporočila tudi Malti, a prispel še ni nihče. Pri vseh dosedanjih mehanizmih solidarnosti je v Slovenijo prišlo precej manj beguncev in prosilcev za azil, kot jih je bila pripravljena prevzeti. (Delo, 13. junij)

Klimatske spremembe

Nevladne organizacije so slovenski vladi poslale pismo, v katerem pozivajo, naj podnebne spremembe prepozna kot nacionalno krizo ter jo začne prednostno in sistemsko obravnavati. Slovenska vlada mora trend pasivnega ukvarjanja s podnebnimi spremembami prekiniti z odločnim ukrepanjem na vseh področjih družbenega življenja, opozarjajo nevladniki. (Delo, 19. junij)