Mednarodne novice

UNESCO

Kandidatka za generalno direktorico UNESCO, Audrey Azoulay komentira, da ima UNESCO ključno vlogo pri uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja, vendar številke kažejo, da smo še daleč od zastavljenih ciljev, predvsem pri financiranju. Za uresničevanje globalnih ciljev je pomembno področje kulture. Ključno je za povezovanje, da ljudje razumejo, zakaj sobivajo kot narod, in da se tudi širše zavedajo drugega in ga ne zavračajo. Kultura je ključ do drugega. (Delo, 19. julij)

Morja in oceani

Odprto morje kliče po zaščiti, saj trenutno na njem, v njem in na njegovem dnu lahko vsakdo počne, kar hoče. Združeni narodi si s pomočjo znanstvenikov prizadevajo oblikovati sporazum o njegovem upravljanju. (Dnevnik, 15. julij)

Nacionalne novice

Klimatske spremembe

Posledice klimatskih sprememb pustošijo tudi po Sloveniji. Tako uničujočega neurja z močnim vetrom in točo ne pomnijo še najstarejši prebivalci Slovenije. Posledice neurja bodo še dolgo občutili predvsem kmetijski pridelovalci iz prizadetih koncev Slovenije. (Večer, 13. julij)

V preteklih 50 letih se je v Sloveniji ogrelo za skoraj dve stopinji, na svetovni ravni pa za malo manj kot eno stopinjo Celzija. (Večer, 17. julij)

UNESCO svetovna dediščina

UNESCO je na seznam svetovne dediščine uvrstil slovenska gozdna rezervata pragozd Krokar in Snežnik-Ždrocle. Velike sklenjene površine divjine so bistvene za življenje velikih zveri. (Večer, 19. julij)