Mednarodne novice

Klimatske spremembe

Podnebna pogajanja v Katovicah namesto dogovora ponujajo preračunljivost in zadržke, predvsem pa neformalno koalicijo fosilnih držav, z ZDA na čelu. Da so ukrepi nujni in da jih moramo določiti takoj, so soglasni nevladniki, znanstveniki pa že ves čas pogajanj opozarjajo, da se časovna vrata za ukrepanje hitro zapirajo. (Večer, 13. december)

Jemen

Po več kot dveh letih je znova obujeno upanje, da se bo nadomestna vojna regionalnih sil, ki uničuje Jemen, prekinila in bo končana trenutno najhujša humanitarna kriza, saj za lakoto in nalezljivimi boleznimi tam umira več milijonov ljudi. (Dnevnik, 14. december)

Okoljevarstvo

Ekologinja Urša Zgojznik komentira, da kompleksne probleme človeštva, kot so odpadki in podnebne spremembe, lahko rešimo le, če jih naslovimo s humanističnega in naravoslovnega vidika. »Družboslovno je treba pogledati, zakaj se obnašamo tako, kot se, kakšni so naši vzorci razmišljanja, kaj nas je v zgodovini pripeljalo do današnjega odnosa do okolja. Matematični vidik pa z razdelitvijo procesov na manjše korake pomaga pri reševanju vseh težav.« (Delo, 15. december)

Begunci in migranti

Vse, kar je treba vedeti o globalni protimigrantski histeriji, vsebuje dejstvo, da so proti mednarodnemu sporazumu o globalnih migracijah, ki je bil sprejet prejšnji teden na konferenci Združenih narodov v maroškem Marakešu, bile po vrsti: Združene države Amerike, Avstralija, Italija, Poljska in Izrael. Tri države, katerih migranti so zgodovinsko oblikovali danes znan svet, in dve državi, ki sta nastali in bili definirani s temi zgodovinskimi migracijami, so se umaknile iz sporazuma, katerega cilj je današnjim migrantom omogočiti tisto, kar je bilo omogočeno njim – nič manj, nič več. (Dnevnik, 14. december)

Nacionalne novice

Ženske

Tatjana Bobnar je uradno postala generalna direktorica policije, potem ko je zadnje dva meseca policiste vodila kot vršilka dolžnosti. Premier Marjan Šarec je v govoru poudaril, da Bobnarjeva ni bila imenovana, ker je ženska, ampak ker je sposobna, ker ima vse kvalitete, ki se od nje pričakujejo. (Dnevnik, 13. december)

Zelene tehnologije

Delo poroča, da slovenski okoljski minister Jure Leben z rezultatom v Katovicah ni zadovoljen. Ambicije so premajhne, meni. Kljub temu to ni ovira, da ne bi ambiciozne države besede spremenile v dejanja, prav tako Slovenija. Sicer bo država pri tem imela nekaj težav. Potrebno je bistveno bolj podpreti znanost in raziskave zelenih tehnologij. Problematična je tudi energetika, kjer varno oskrbo z elektriko zagotavlja termoelektrarna na premog. Slovenija se tudi utaplja v prometu, javni prevoz pa je šibak, zato bodo tudi tukaj potrebne strukturne spremembe. (Delo, 18. december)