Mednarodne novice

Afrika / Evropa

Generalni sekretar Unije za Sredozemlje Fathallah Sijilmassi meni, da je napočil čas za pravo partnerstvo med Evropo in Afriko. Najpomembnejši izziv je razvoj. Iz zgodovine namreč vemo, da države s stabilnim razvojem niso imele težave v času kriz. Več kot se vlaga v razvoj in stabilnost, več se vlaga v mir. (Dnevnik, 14. april)

Podnebne spremembe

Slovenska klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj komentira, da ima Zemlja omejene naravne vire in sposobnosti prilagajanja, zato moramo ukrepati, in sicer s štirimi sočasnimi pristopi: blaženje nastale škode v okolju, prilagajanje in preprečevanje podnebnih sprememb ter obnavljanje degradiranega okolja. (Večer, 18. april)

Makedonija

V Makedoniji ni več nobene perspektive. Ljudje so naveličani nenehnega političnega netenja etničnih sporov. Težko je za vse, ne le za Makedonce. Tudi za Albance in druge manjšine. Oblast izvaja vsesplošno diskriminacijo. (Večer, 15. april)

Turčija

Rezultati referenduma v Turčiji bodo omogočili Erdoganu, da bo svojo oblast v prihodnjih mesecih in letih brez večjih težav »absolutiziral«. Turčija gre v smer diktature in počasnega zatona demokracije. (Delo, 18. april)

Turčija se je še formalno spremenila v avtokracijo. Z demokratičnim procesom referenduma je demontirala perspektivo demokracije, ki nikoli ni bila v celoti dosežena. (Dnevnik, 18. april)

Nacionalne novice

Begunci in migranti

Sprememba zakona o tujcih, ki je uzakonila potencialno zaprtje slovenske meje za begunce in migrante, gre najverjetneje pred ustavno sodišče. Varuhinja človekovih pravic razmišlja o vložitvi zahteve za oceno ustavnosti novele zakona o tujcih. (Večer, 19 April)