Mednarodne novice

Okoljevarstvo

Ameriški profesor ekonomije Jeffrey Sachs komentira, da požari in eden najmočnejših orkanov v Atlantskem oceanu, ki je zadel Bahame in Florido, ponazarjajo dve globoki, enako veliki ekološki katastrofi v enem tednu. Ljudje po svetu so zelo zaskrbljeni, politiki se ne odzivajo. To je velik paradoks. Del odgovora je seveda pohlep, saj ameriškega predsednika Trumpa podpira naftna industrija in brazilskega predsednika Bolsonara kmetijska industrija; oboje poganja pohlep, ne glede na uničenje jim gre samo za denar. Javnost terja podnebno delovanje, toda mi imamo skorumpirano politiko, ki tovrstno delovanje ustavlja. (Delo, 14. september)

Majhno švicarsko podjetje ogljikov dioksid lovi neposredno iz zraka. Del ga proda proizvajalcem gaziranih pijač, del ga nameni toplim gredam, večino pa na Islandiji vbrizga v bazaltne skale. Če bi se stvari poklopile, bi lahko čez nekaj let govorili o – rešitvi. Kljub mnogim številnim zelenim projektom in širjenjem obnovljivih energetskih virov je bila namreč poraba fosilnih goriv lani največja v zgodovini. Najvišji so bili, seveda, tudi izpusti in prav nič ne kaže, da bi se kmalu začeli zmanjševati. Emisije se morajo – čim prej – ustaviti praktično v celoti ali pa se obeta katastrofa neizmernih dimenzij, kot opozarjajo Združeni narodi. (Delo, 14. september)

Begunci in migranti

Svetovna politika, vsaj tisti del, ki se želi ukvarjati z naravo in ljudmi, mora preprosto ukiniti termin “ekonomski migranti”, ker je inherentno rasističen, lažniv in škodljiv za ljudi – enako kot “ilegalni”: ni ilegalnega človeka. Ta termina sta se tako ali tako “vrinila” v jezik nekaterih držav iz nacifašistične propagande, v dokumentih ZN in evropskih dokumentih o človekovih pravicah ne obstajata. (Večer, 14. september)

Nacionalne novice

Ambasador vesti

Slovenska veja organizacije Amnesty International bo nacionalno priznanje ambasador vesti podelila gibanju Mladi za podnebno pravičnost, ki pri nas izvajajo aktivnosti Petkov za prihodnost, kjer sledijo zgledu Grete Thunberg. Ob prvem protestu 15. marca je na ulice šlo 12.000 mladih po vsej Sloveniji. Za 27. september napovedujejo nov, še množičnejši podnebni protest. Pridružujejo se mu tudi delavke in delavci. (Delo, 13. september)

Slovenska vlada

Ob prvi obletnici Šarčeve vlade je z njenim delom zadovoljnih dobrih 60 odstotkov anketirancev, skoraj polovica vprašanih celo meni, da je sedanja vlada uspešnejša, kot so bile pretekle. Na vprašanje, katera koalicija se jim zdi najprimernejša, se je največ anketirancev odločilo za sedanjo manjšinsko vlado s podporo stranke Levica. (Dnevnik, 14. september)