Mednarodne novice

ZDA / OZN

Dnevnik izpostavlja odziv generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, ki je ZDA pojasnil, da tu ne gre za nikakršen palestinski denar, ampak za sredstva za UNRWA, ki je agencija ZN, torej so vzeli denar Združenim narodom. Guterres je posvaril, da bo prišlo do zelo velikih problemov, če UNRWA ne bo sposobna zagotoviti ključnih storitev za Palestince. (Dnevnik, 17. januar)

Plastika

V 110 letih od izuma plastike je človeštvu uspelo ta material iz nafte spraviti v zrak, tla in vodo. Del težave so tudi plastične vrečke, ki so sicer skoraj nepogrešljiv in zelo uporaben izdelek. Če uporaba ne bi trajala le 20 minut in vrečke ne bi končale v sežigu ali, še huje, v naravi. Zahteve po gospodarski rasti so skrajšale uporabo velike večine izdelkov, tudi iz plastike, ki v naravi razpada štiristo let. Rešitev je predvsem v popolnem recikliranju izdelkov za enkratno uporabo, ki jih je mogoče po uporabi predelovati v nove v neskončnost. To bi bil idealen sistem, štiri odstotke nafte bi samo enkrat predelali v plastiko, potem bi jo le reciklirali. (Delo, 16. januar)

Črni ogljik

Znanstvenik na Institutu Jožef Stefan, Griša Močnik opozarja na obveznost merjenja črnega ogljika v ozračju, saj slednji dokazano negativno vpliva na zdravje ljudi, še bolj negativno kot druga onesnaževala, ki jih merimo. Je eden največjih zdravstvenih problemov. Še več, lahko tudi pogledamo z ekonomske perspektive povečanih stroškov za zdravstvene blagajne zaradi bolezni ljudi in še dodatno izpadov z dela. Samo za južno Kalifornijo podatki kažejo, da onesnažen zrak na leto stane dve milijardi dolarjev. (Delo, 13. januar)

Nacionalne novice

Trajnostni razvoj

Nevladne organizacije opozarjajo na neambicioznost novega energetskega koncepta Slovenije, ki predvideva kurjenje premoga do leta 2050. Recimo Finska je uzakonila prepoved rabe premoga do leta 2030. (Večer, 15. januar)

Korupcija

Transparency International Slovenija opozarja na zavlačevanje vlade pri sprejemu predloga sprememb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki prinaša bolj usklajeno in učinkovito preprečevanje korupcije v Sloveniji. Preprečevanje korupcije očitno ni prioriteta vlade, komentira Transparency International Slovenija. (Večer, 16. januar)