Mednarodne novice

Neenakost

Kenijska feministka Crystal Simeoni komentira, da »imajo neenakosti več obrazov in po mojem mnenju delujejo po principu hierarhije. Na vrhu je bel heteroseksualen moški, za njim je bela heteroseksualna ženska, sledi ji črn heteroseksualen moški in potem črna heteroseksualna ženska. Nekje proti dnu piramide je črna istospolno usmerjena in hendikepirana ženska. Četudi ima moški na afriškem kontinentu več moči kot jaz, je globalno gledano še vedno v podrejenem položaju v primerjavi z belim moškim.« (Dnevnik, 3. avgust)

Jedrsko orožje

Umik ZDA iz sporazuma o jedrskih silah srednjega dosega (INF) odmeva veliko glasneje in tudi veliko dlje od nove carinske ofenzive Donalda Trumpa na Kitajsko. Ko se je to dvoje povezalo v enotno bombo vsesplošnega nezaupanja in rivalstva, smo dobili najnevarnejše orožje, pred katerim imajo le redki učinkovito obrambo. Najbolj nevarno od vsega je to, da nihče natanko ne ve, kaj vodi Trumpa v vsesplošno zaostrovanje odnosov z jedrskimi silami in trgovinskimi partnerji. Kaj je njegova strategija, se sprašuje Delo. (Delo, 3. avgust)

Nacionalne novice

Begunci in migranti

Razmere v ljubljanskem azilnem domu so bile konec minulega meseca napete. Ko je prišlo do incidenta med varnostniki in enim od prosilcev za azil, je posredovala policija. Prosilci za azil trdijo, da so razmere v azilnem domu nevzdržne, zaradi česar naj bi bili konflikti neizbežni. Varnostna služba krivdo zanika, da naj bi bili varnostniki do prosilcev nasilni. (Dnevnik, 5. avgust)