Mednarodne novice

Sirski Kurdi

Turška vojaška operacija Oljčna vejica na severozahodu Sirije traja že mesec in pol. Kljub nedavni resoluciji varnostnega sveta Združenih narodov, s katero je mednarodna skupnost pozvala k prekinitvi vseh sovražnosti v Siriji (predvsem napadov na Vzhodno Guto pri Damasku), se napadi turške vojske in njenih sirskih zaveznikov na kurdska področja na severozahodu niti približno niso umirili. Turška vojaška prisotnost na severozahodu Sirije bo dolgotrajna, komentira Delo. (Delo, 5. marec)

Nemčija

Zaradi navala beguncev med svojimi strankami se je essenska socialna trgovina odločila za sprejemanje izključno nemških strank. Javnomnenjske raziskave kažejo, da skoraj 60 odstotkov Nemcev razume odločitev socialne trgovine v Essnu in več kot polovica se ne strinja s kritiko kanclerke Angele Merkel, da tovrstno ravnanje lastnika trgovine ni ustrezno. V Nemčiji prevladuje ozračje strahu pred begunci. (Delo, 7. marec)

Slovaška: umor novinarja

Ubiti slovaški novinar Jan Kučiak je preiskoval stike slovaških politikov z italijanskimi mafijskimi združbami. Njega in njegovo dekle so umorili po mafijsko – njega s strelom v srce, njo s kroglo v glavo. Kučiak je bil šesti novinar, ubit v Evropi po začetku lanskega leta. Slovaki so jezni, saj so prepričani, da jim vlada mafija. (Večer, 1.-3. marec)

Nacionalne novice

Zdravstveno varstvo

Sobivanje jezikov in kultur v naših sodobnih družbah ni nič nenavadnega. A kaj se zgodi, ko ljudje, ki (še) ne govorijo dobro slovensko, vstopijo v javne institucije zdravstva? Mednarodne raziskave so pokazale, da lahko težave v komunikaciji povzročijo neustrezne in pomanjkljive diagnoze ter napačno zdravljenje. V ta namen je pobuda »Univerzalnost zdravstvenega varstva – preko jezikovnih mej« pripravila priročnike v osmih jezikih za lažje sporazumevanje v zdravstvu. (Večer, 3. marec) 

Človekove pravice

Zavod 13 iz mesta Maribor je ob mednarodnem dnevu redkih bolezni v 12 mestih po Sloveniji organiziral vseslovenski pohod z rdečimi baloni. Organizatorji so z dogodkom želeli, da ljudje spoznajo otroke s posebnimi potrebami ter izgubijo strah ali občutek nelagodja ob srečanju z njimi. (Delo, 3. marec)

Idrija / UNESCO

Turizem v mestu Idrija sicer ne more držati tempa v obiskanosti in prenočitvah na ravni Slovenije, vendar je napredek zadnjih let vendarle očiten. Opazna je rast tujih turistov, ki jih privablja rudniška dediščina z UNESCO zaščito. Čeprav je od leta 2012 na UNESCO seznamu, elitnem klubu dediščine, ni bistveno pospešil turističnega razvoja, nekoliko pa le pomaga. (Delo, 7. marec)