Mednarodne novice

Podnebne spremembe

Okoljski izolacionizem je sedaj uradna politika Bele hiše. Trump je z največjo stopnjo jasnosti rekel, da Amerika preostalega sveta vsaj pri okoljskih vprašanjih ne potrebuje. (Dnevnik, 2. junij)

Podnebne spremembe so že dolgo prva eksistencialna grožnja prihodnjih desetletij in bolje je naslednja štiri leta krmariti ladjo čez viharno morje brez muhastega Trumpa, ki bi igral ruleto s krmilom. (Večer, 1. junij)

Palestinsko-izraelski konflikt

Miru na Bližnjem vzhodu ne bo, dokler se ne bo končala surova izraelska okupacija, ki neusmiljeno gradi nova židovska naselja na ukradenem ozemlju. Narod, ki zatira druge narode, tudi sam ne more ostati svoboden. Zato pri reševanju palestinsko-izraelskega konflikta ne gre več le za mir in ozemlje, ampak tudi za preživetje izraelske demokracije. (Delo, 3. junij)

Begunci in migranti

Razmere za begunce v Grčiji, na Balkanu in na poti čez Mediteran se slabšajo. Značilno je neskončno čakanje v negotovosti, neobveščenost o poteku azilnega postopka, vse večje nezaupanje v sistem in majhne možnosti za služenje lastnega denarja. Tovrstne razmere najbolj ranljive begunce potiskajo v prodajo lastnih teles. (Večer, 3. junij)

Terorizem

Z vsakim terorističnim napadom se manevrski prostor za iskanje rešitev nekoliko zmanjša. (Delo, 5. junij)

Docent na Fakulteti za družbene vede Jernej Amon Prodnik komentira, da samooklicana Islamska država tudi izkorišča in sprevrača osrednjo značilnost množičnih medijev: njihovo nenasitno in neusahljivo žejo po spektaklih. (Večer, 5. junij)

Nacionalne novice

Begunci in migranti

Z delom je uradno začel delovati vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov, ki je prevzel vse naloge sprejema in vključevanja v družbo različnih kategorij migrantov. Za statusna vprašanja bo sicer še naprej odgovorno ministrstvo za notranje zadeve, a je pred novim uradom kar precej izzivov na področju oskrbe in integracije migrantov. (Delo, 3. junij)