Mednarodne novice

ZDA

Združene države Amerike in Rusija bi morale izpolniti zahteve novega Starta, sporazuma o zmanjšanju strateškega jedrskega orožja. Namesto tega so ZDA predstavile novo jedrsko politiko, ki ne gradi na številu bomb, pač pa na novih tehnoloških in taktičnih pristopih, s katerimi si želijo pretentati pravila in nasprotnika. V Pentagonu so zatrdili, da je to odziv na rusko modernizacijo arzenala, čeprav Donald Trump v nagovoru kongresa skoraj ni omenil Rusije. Svet se ne bliža jedrski razorožitvi, pač pa države drsijo v novo oboroževalno tekmo. (Delo, 6. februar)

Družbena neenakost

Vprašanje družbene neenakosti se že več let zapored pojavlja na dnevnem redu srečanj na visoki ravni, na zadnje tudi v Davosu. Tisti, ki gledajo dolgoročno in se učijo iz zgodovine, niso mogli spregledati analiz Thomasa Pikettyja in Branka Milanovića, ki opozarjata, da je sedaj družbena neenakost približno na enaki ravni kot pred sto leti. Zgornji odstotek prebivalstva ima v rokah okrog polovico svetovnega bogastva. Milanović družbeno neenakost vidi kot pomemben vzrok za katastrofalne dogodke, ki so se zvrstili v prvi polovici prejšnjega stoletja: obe svetovni vojni, rusko revolucijo in veliko gospodarsko krizo. Ti so tudi dodobra zmanjšali neenakost in prispevali k odločitvi za krepitev socialne države, ki je v ospredje postavila skrb za rast življenjske ravni srednjega in delavskega razreda. (Delo, 3. februar)

Priznanje Palestine

Palestinski ambasador Salah Abdel Shafi poudarja, da je mednarodno pravo na njihovi strani. Tudi Evropska unija je na strani mednarodnega prava, resolucij Združenih narodov in legalnosti. Če EU rešitev dveh držav iskreno podpira, potem je priznanje Palestine logično nadaljevanje. (Večer, 3. februar)

Polarni medvedi

Polarni medvedi utegnejo izumreti hitreje, kot smo sprva domnevali. Ker se njihovo naravno življenjsko okolje zaradi podnebnih sprememb stalno spreminja, te živali izjemno težko najdejo dovolj hrane za preživetje. (Večer, 5. februar)

Nacionalne novice

Priznanje Palestine

Nerezidenčni izraelski veleposlanik za Slovenijo Ejal Sela opozarja, da če bo Slovenija priznala palestinsko državo, bo Izrael to razumel kot propalestinsko in protiizraelsko držo, pri tem pa še poudarja, da je edina prava rešitev za zastali mirovni proces vrnitev za pogajalsko mizo. (Večer, 3. februar)