Letošnja poletna šola Academia Aestiva Internationalis ustvarja dinamično okolje izmenjave mnenj udeležencev ob pomoči strokovnjakov z različnih področij, ki s svojim znanjem in izkušnjami sooblikujejo edinstven dogodek s področja okoljevarstva.

V ponedeljek, 3. julija 2017 je potekala svečana otvoritev Poletne šole Academia Aestiva Internationalis. Poletno šolo je nagovoril profesor dr. Zlatko Šabič, ki je skupaj z izvršno direktorico Kajo Primorac, vodjo projekta Maticem Gumpotom in gostom, Dejanom Savičem iz Greenpeaca, pozdravil udeležence letošnje mednarodne mladinske konference. Konferenca poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in v partnerstvu s Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani, sofinancira pa jo Ministrstvo za zunanje zadeve. Potekala bo do 8. julija in je namenjena mladim od 18. do 29. let.

Sledilo je izjemno predavanje o podnebnih spremembah, katerega izvajalka je bila dr. Lučka Kajfež Bogataj. Udeležence je navdušila s svojimi bogatimi izkušnjami in izrednim poznavanjem tematike, njen prispevek pa je temeljito prispeval k uspešnemu pričetku same konference. Tehničnim in globljim vsebinskim vidikom okoljskih problematik je sledila okrogla miza, na kateri so panelisti razpravljali o dilemi, ki jo ustvarja soobstoj človekovih pravic in razvoja ter človekovih pravic in čistega okolja.

Letošnja poletna šola bo ustvarila dinamično okolje izmenjave mnenj udeležencev ob pomoči strokovnjakov različnih področji, ki bodo s svojim znanjem in izkušnjami sooblikovali edinstven dogodek. Svetovna okoljska politika se je z ratifikacijo Pariškega podnebnega sporazuma s strani 151 držav sveta med leti 2015 in 2017 povzpela na popolnoma novo raven. Novo dimenzijo podnebnih izzivov prav tako predstavlja novo izvoljeni predsednik Združenih držav Amerike. Naši udeleženci bodo tekom tedna soočeni z izzivi in rešitvami ter vnemo za bolj ekološko, čisto in zeleno prihodnost.

Tekom poletne šole se bodo udeleženci seznanili in podrobneje spoznali raznovrstne aspekte okoljskih problematik, kar jim bo omogočilo spoznanje razsežnosti globalnosti slednjih. Med drugim bo govora o mednarodnopravnih vidikih in vidikih prava Evropske unije, novi razvojni agendi in njeni okoljski komponenti, okoljskih beguncih in migrantih ter globalnem vladanju in mednarodnih okoljskih režimih.

V zanimivem tednu, ki je pred nami, nas čaka tudi osvetlitev bolj tehničnih plati, kot so na primer obnovljivi viri energije, koncept krožnega gospodarstva in prehod iz ‘modrega’ v ‘zeleno’ gospodarstvo. Po obisku Škocjanskih jam, ki se uvrščajo na seznam UNESCO naravne dediščine, bo udeležencem predstavljeno še nekaj bolj specifičnih tematik, in sicer tretja generacija človekovih pravic, upravljanje z onesnaženostjo v vesolju in tudi okoljska načela v ribištvu.

Sledite nam lahko tudi na naši Facebook strani o konferenci.

Dogodek poteka v okviru projekta “VSTANI IN UKREPAJ: prihodnost, ki jo želimo”, ki ga sofinancira Republika Slovenija, Ministrstvo za zunanje zadeve. Dogodek izraža mnenje avtorja in ne predstavlja uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.