Slovenska kartias je z okroglo mizo “Kaj je DOM?”, ki je osvetlila teme migracij in razvoja iz različnih zornih kotov, začela z akcijo ozaveščanja o omenjenih temah. Okrogla miza je del projekta “MIND – Migracije. Povezanost. Razvoj.”, ki ga sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

“Kaj je DOM?” je letošnja vseevropska akcija ozaveščanja, ki jo izvaja 12 organizacij Karitas v 11 evropskih državah. V Sloveniji jo z okroglo mizo na temo povezave med migracijami in globalnim razvojem začenja Slovenska karitas. Akcija ozaveščanja “Kaj je DOM?” je ena izmed aktivnosti v okviru triletnega projekta “MIND – Migracije. Povezanost. Razvoj.” (Migration. INterconnectedness. Development), katerega glavni namen je prispevati k pozitivnim pogledom na migracije in razvoj ter k aktivni udeležbi družbe pri reševanju razvojne problematike. Slovenska karitas bo skupaj s partnerji izvajala aktivnosti ozaveščanja in skušala spodbuditi razmislek ter razumevanje, zakaj so nekateri ljudje prisiljeni zapustiti svoj dom.

Po uvodnem nagovoru generalnega tajnika Slovenske karitas, mag. Cveta Uršiča je projekt predstavila koordinatorica projekta na Slovenski karitas, Saša Eržen, v pogovoru v okviru okrogle mize pa so sodelovali s. Bogdana Kavčič, ki je že 47 let misijonarka v Afriki, s. Slavka Cekuta, ki je 11 let delovala kot misijonarka v Albaniji, danes pa deluje kot prostovoljka Škofijske karitas Novo mesto, Vael Hanuna, potomec palestinskega begunca iz Sirije in Slovenke, Irma Šinkovec, Sektor za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na Ministrstvu za zunanje zadeve RS ter Jana Lampe, vodja mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči na Slovenski karitas.

Projekt se bo v letošnjem letu nadaljeval z okroglimi mizami po drugih regijah v Sloveniji. V trajanju akcije ozaveščanja »Kaj je DOM?” Slovenska karitas vabi k sodelovanju na družbenih omrežjih (Facebook, Instagram, Twititer) s fotografijo in mislijo, kaj je dom in kaj nam dom pomeni ter uporabo hastag #whatishome.

Navodila za sodelovanje v akciji “Kaj je DOM? najdete tukaj.

Vir: MZZ