Forum za enakopraven razvoj (FER) v sredo, 17. 5. 2017, ob 10.30, vabi v Kult3000 (Metelkova, Ljubljana) na razpravo in iskanje celovite migracijske politike Evropske unije (EU) do Afrike.
EU je zaradi velikega priseljevanja v letu 2015 sprejela številne mehanizme, katerih cilj naj bi bil naslavljanje razlogov za preseljevanje ljudi na usklajen, trajnosten in human način. Med njimi so tudi mehanizmi, vezani na migracije iz Afrike.
Na žalost je težko govoriti o celovitem pristopu k migracijam, saj je v realnosti migracijska politika EU do Afrike skrčena na ozko področje odvračanja migrantov in obvladovanja tveganj. Ker so na FER prepričani, da moramo namesto o migracijski krizi govoriti o novi migracijski realnosti, vas vabijo na srečanje, katerega namen je iskanje alternativnih pristopov EU do Afrike, ki bodo na eni strani skladni z moralnimi in zakonskimi odgovornostmi EU, na drugi pa bodo koristili obema kontinentoma in migrantom.
Vabljeni k branju izhodišč za razpravo, ki tudi postavljajo vprašanja, na katera želimo iskati odgovore. Zaradi gosta iz tujine bo razprava potekala v angleščini.

Iztočnice za pogovor bodo podali:

  • Attillio Pacifici, svetovalec za migracije izvršnemu direktorju za Afriko znotraj Evropske službe za zunanje delovanje,
  • Ana Novak, predstavnica Slovenije v delovni skupini za Afriko v okviru Sveta EU,
  • Helena Milinković, novinarka RTV Slovenija ter
  • Max Zimani, direktor Zavoda Global in predstavnik afriške diaspore.

​Vabljeni!