Letošnja različica mednarodne mladinske konference MUNSC Salient je potekala od 10. do 14. julija na Fakulteti za družbene vede in v organizaciji Društva za Združene narode za Slovenijo. Z naslovom konference »Skriti obrazi vojne (The Hidden Faces of War)« so organizatorji osvetlili pogosto spregledane dimenzije vojne in konfliktov, ki ključno vplivajo na življenja ljudi na ogroženih območjih.

Krovna tema se tako loteva vojne kot družbenega fenomena, ki radikalno spreminja obstoječe oblike človeške interakcije. Poleg simulacijskih dejavnosti, ki so potekale v obliki svetovno razširjenega koncepta Model United Nations, so konferenco vsebinsko obogatile številne interaktivne izobraževalne vsebine. Ravno izrazita izobraževalna komponenta, skupaj s poudarkom na praktičnem pristopu k obravnavani krovni temi, MUNSC Salient loči od drugih podobnih dogodkov.

V okviru delavnice, ki jo je organizacijska ekipa pripravila v tesnem sodelovanju z mednarodno priznano organizacijo ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti, so se sodelujoči podrobneje seznanili s celostnim procesom povojne družbene rehabilitacije. Prav tako so se udeleženci imeli priložnost udeležiti dveh omizij. Na prvem omizju z naslovom Hybrid warefare: A paradigm shift or just more of the same je sodeloval vršilec dolžnosti direktorja Urada vlade Republike Slovenije za varovanje tajnih podatkov, generalmajor Dobran Božič, na drugem omizju z naslovom Human capital in post-conflict development pa so sodelovali dr. Ana Bojinovič Fenko (Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani) v vlogi moderatorke ter dr. Primož Šterbenc (Fakulteta za management Univerze na Primorskem) in Katarina Cvikl Balić (ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti) v vlogi govorcev.

Večino časa so sodelujoči preživeli v vlogi delegatov v treh različnih odborih, v katerih so izvajali simulacije njihovega delovanja, kot to poteka v realnosti. V Svetu za človekova pravice so se udeleženci posvetili pravicam otrok v pokonfliktni obnovi. Razprava Varnostnega sveta Združenih narodov je potekala v luči iskanja vzrokov za nestabilnost v Libiji ter načinov njihove odprave v procesu iskanja trajnostne rešitve. Transnacionalna regulacija zasebnih varnostnih in vojaških podjetij pa je bila tema naslovljena v Svetu za zunanje zadeve Evropske unije.

Skupina študentov Fakultete za družbene vede, ki so člani mladinske sekcije Model United Nations Slovenia Club v okviru Društva za Združene narode za Slovenijo in pod vodstvom Katje Krušec, so se organizacije konference tokrat lotili že v tretje.

Dogodek so podprli Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, evropska poslanka Tanja Fajon, evropski poslanec Igor Šoltes, Mestna občina Ljubljana ter Ljubljanski potniški promet, ki so s svojimi prispevki omogočili, da je bila petdnevna konferenca za kar 80 mladih z vse Evrope povsem brezplačna, ter na ta način pomagali zagotoviti visoko raven inkluzivnosti.

V vlogi soorganizatorjev sta organizacijski ekipi na pomoč priskočila ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti, katerega predstavniki so aktivno sodelovali pri snovanju obstranskih simulacijskih izobraževalnih dejavnosti, ter Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, ki je za potrebe dogodka organizatorjem darežljivo odstopila svoje prostore.

Pripravila: Magdalena Rakovec in Miha Trstenjak

Konferenca je nastala v okviru projekta “VSTANI IN UKREPAJ: prihodnost, ki jo želimo”, ki ga sofinancira Republika Slovenija, Ministrstvo za zunanje zadeve. Konferenca izraža mnenje avtorja in ne predstavlja uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.